تعیین وقت برای ظهور
?تعیین وقت برای ظهور
❓آیا میشود برای ظهور وقت تعیین کرد؟
?انتظار ظهور حجّت در آيندهای نامشخّص هم بيمدهنده و هم نويدبخش است. بيمدهنده است؛ زيرا منتظر با خود میگويد شايد همين سال، همين ماه يا همين روز ظهور رخ دهد. پس بايد آماده حضور در پيشگاه حجّت خدا و تقديم اعمال خود به آن حضرت باشم. اميدبخش است؛ زيرا منتظر میانديشد شايد در آيندهای نزديك، ظهور رخ دهد و سختیها و مشكلات او به پايان برسد. پس بايد پايداری و مقاومت ورزيد و تسليم جريانهايی نشد كه در پی غارت سرمايههای ايمانی و اعتقادیاند.
? میتوان گفت تعيين زمان برای ظهور بر خلاف مفهوم، فلسفه و نقش تربيتی انتظار است و چه بسا منتظر را به سستی يا نااميدی بكشد. وقتی گفته شود تا فلان زمان مشخّص، هر چند آيندهای نه چندان دور، ظهور رخ نخواهد داد، به طور طبيعی دچار سكون و ركود میشويم و به اين بهانه كه هنوز تا ظهور فاصله داريم، از به دست آوردن آمادگی لازم براي ظهور خودداری میكنيم. همچنين اگر ظهور به هر دليل، در زمانی كه وعده داده شده است، رخ ندهد، دچار نااميدی میشويم و چه بسا در اصل اعتقاد به ظهور منجی آخرالزّمان نيز ترديد كنيم.
? امام باقر(ع) در جواب به سؤال: «آيا برای اين امر [برخاستن قائم(ع)]، وقت [مشخّص] وجود دارد؟»، فرمودند:
کسانی كه برای اين امر وقت تعيين میكنند، دروغ میگويند (آن حضرت سه مرتبه اين سخن را تكرار كرد و آنگاه فرمود:) زمانی كه موسی(ع)، قومش را برای رفتن به قراری كه با پروردگارش داشت، ترك كرد، به آنها وعده داد كه تا سی روز ديگر برمیگردد، ولی زمانی كه خداوند ده روز ديگر بر آن سی روز افزود، قومش گفتند: موسی خلاف وعده كرد. پس آن كردند كه كردند…1
? 1. الكافي، ج1، صص 368 و 369، ح 5