رسول خدا(ص) یادآور قدرتمندی و سیاستورزی
رسول خدا(ص) یادآور قدرتمندی و سیاستورزی
?? متأسفانه تصویر صحیحی از رسول خدا(ص) ارائه نکردهایم
?چرا با نام پیامبر فقط یاد مهربانیهای او میفتیم نه یاد قدرتمندیها و سیاستورزیها او؟
___________
?1400 سال است طواغیت حاکم بر جوامع اسلامی سعی کردهاند طوری از رسول خدا(ص) برای ما حرف زده شود که وقتی نام پیامبر(ص) را میشنویم فقط به یاد «مهربانیهای» او بیفتیم، نه به یاد «قدرتمندیها» و «سیاستورزیهای» او؛ به یاد «اخلاق فردی» او بیفتیم نه به یاد «اخلاق سیاسی» که ایشان دنبال میکردند.
?به همین دلیل در بین همۀ ما، حدیث «انّی بُعِثتُ لِاُتَمّمَ مَکارِمَ الاخلاق» بسیار مشهور است، با اینکه این حدیث از سندِ محکمی برخوردار نیست. شاید به این دلیل که توجه به این حدیث میتواند غیرسیاسی بودن پیامبر(ص) را القاء کند، اینهمه ترویج شده است.
?اگر از اخلاق پیامبر(ص) سخن میگوییم، بهتر از هر نکتۀ اخلاقی در سیرۀ پیامبر(ص) این است که اخلاق سیاسی ایشان را تبیین کنیم تا هم از سیاست غفلت نشده باشد و هم به مهمترین نیاز جامعه که «اخلاق سیاسیون» است پرداخته باشیم.
?خداوند متعال خودش در قرآن کریم میفرماید: «وَ لَقَدْ بَعَثْنا فی کُلِّ أُمَّةٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوت» (نحل/36) هر پیامبری که فرستادیم برای آن است که به مردم بگوید: «خدا را عبادت کنید و از تبعیت طاغوت اجتناب کنید.» در واقع هر پیغمبری را فرستادیم، دو هدف داشته است-که این دو هدف دو روی یک سکه هستند- یکی عبادت خدا و دیگری درگیری با طاغوت است که وارد شدن به مقولۀ قدرت است. تمام درگیریهای انبیاء الهی بر سرِ مسائل سیاسی و بهخاطر درگیر شدن با قدرتطلبان بوده است.
?اینکه پیامبر اکرم(ص) به دنبال به دست گرفتن قدرت بودند، به این دلیل بود که بدون قدرت، نجات بشر امکان ندارد. و همان اخلاق و معنویات، زیر سایۀ قدرت است که امکان ترویج پیدا میکند. روشن است اینکه پیامبر به دنبال به دست گرفتن قدرت بودند به این دلیل نبود که بخواهند با اعمال قدرت، کسی را با زور هدایت کنند، بلکه این قدرتطلبها هستند که با انواع زورگوییها و فریبکاریها موجب اغفال مردم و مانع رشد انسانها شده و آنها را فاسد میکنند.
?تا وقتی مدیران جامعه سالم نباشند، کارِ فرهنگی کردن در آن جامعه شبیه «شوخی» و بسیار کم اثر است! بزرگترین اقدام فرهنگی و اخلاقی در یک جامعه این است که قدرتمندان آن جامعه، افراد صالحی باشند
?رسول خدا(ص) یک سیاستمدار بزرگ بود و اولین اقدامش پس از بیعت مردم مدینه و قبل از هجرت، تعیین مسئولان مدینه بود؛ درحالیکه هنوز بسیاری از مردم مدینه مسلمان نشده بودند.
?ما باید برای تبلیغات دینی در جامعۀ خودمان متأسف باشیم که تاکنون تصویر دقیق و صحیحی از رسول خدا(ص) به جامعه ارائه نشده است.
?برگرفته از سخنرانی علیرضا پناهیان
?میلاد رسول خدا، باشکوهترین اسوه سیاستورزی و قدرتمندی، بر همه مسلمانان مبارک.