شاخصه ی حکومت مهدوی
روایات مختلفی به خصوص حدیث «اکمل به اخلاقهم» دلالت بر اهمیت و محوریت اخلاق، کمال و رشد معنوی انسان ها در دولت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) دارد.
امام باقر (علیه السلام) می فرماید: «چون قائم ما قیام کند دستش را بر سر بندگان می گذارد و عقول آنها را متحرک می سازد و اخلاق شان را به کمال می رساند.»
دولت اخلاقی امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بدین معنا است که هم خود، جامعِ تمام فضایل و محاسن اخلاقی و عقلی است و هم در مقام عمل و اجرا، همة آنها را در جامعه محقق می سازد. پس با داشتن چنین روایاتی و دانستن، وجود حکومت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بر مبنای اخلاق اسلامی متوجه می شود که زنان در جامعة فعلی بیش از هر دوره ای، در معرض آزمایش هستند و بیش از هر عصری، امکان سازندگی خود و نسل جامعة منتظر را دارا هستند.
امروز، روزی است که زن به مثابة یک منتظر می تواند به تکوین شخصیت اخلاقی خود بپردازد. او باید بداند که افتخار در وجود شخصیت اوست که دارای شعور، شناخت، آگاهی و تقوا باشد. افتخار در وجود صفات مثبت و فضایل انسانی و شرم و حیای اسلامی اوست که به منزلة مسئولیتی بزرگ در زمان غیبت، در جامعة منتظر بر دوش اوست. او وظیفه دارد بکوشد که خود را براساس مکتب بسازد و شخصیت خود را براساس آن رنگ دهد تا بتواند در سازندگی نسل منتظر، سهم بزرگی داشته باشد. چون یک منتظر واقعی، باید خود را چنان آماده کند که لیاقت حضور در حکومت منتظر را که شاخصة آن بر مبنای اخلاق اسلامی و دینی است، داشته باشد.
همان طور که امام صادق (علیه السلام) فرمودند: هرکس از این که جزء یاران حضرت قائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف ) باشد، شاد و خوشحال می شود، باید منتظر باشد و در حال انتظار، اهل ورع و عمل به نیکی های اخلاقی باشد.
پس زنان با انتقال اخلاق اسلامی به فرزندان و آماده کردن آنان برای حضور در دولت یار، بهترین زمینه ساز معنوی برای ظهور امام زمان( عجل الله تعالی فرجه الشریف) خواهند بود.
منبع:مَحاسِنِ الاَخلاقِ. نعمانی، باب11، ج16؛مجلسی، ج52، ص336؛ صافی گلپایگانی، ص482.
پایگاه تربیت نسل ولایی
با توجه به نقش زن در خانواده ،یکی از رسالت های مهم «زن منتظر» اهمیت دادن به کانون خانواده و سعی در حفظ این نهاد است. زن منتظر براین نکته تاکید می ورزد که فعالیت های اجتماعی زنان ،در صورتی ارزشمند است که آسیبی به رسالت های اساسی و مهم آنان در قبال مساله خانواده و تربیت نرساند.
بر اساس روایت پیامبراکرم (صلی الله علیه وآله ) که می فرمایند :«كُلُّكُمْ رَاعٍ وَ كُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَ الْأَمِيرُ الَّذِي عَلَى النَّاسِ رَاعٍ وَ هُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ»1
زن در خانه همسرش دارای مسئولیت بوده در قبال اعضای منزل مسئول است . در منظر زن مسلمان خردمند، آگاه و مدبر، پرداختن به امور خانواده و تربیت فرزندان ،کلیدی ترین و موثر ترین نقش اجتماعی می باشد. او گرچه درخانه است اما خود را به عنوان یک عضو فعال و تاثیر گذار جامعه می پندارد و البته در مواقع ضروری و اقتضائات خاص ، به شرط آسیب ندیدن خانواده ، به برنامه های اجتماعی بیرون از خانواده نیزمی پردازد..
منبع: سیوطی جلال الدین ،جامع الصغیر ، ص95 ؛زن منتظر و منتظر پروری معین الاسلام، مریم – غلامی، علی،زن منتظر و منتظر پروری
دوربین فیلمبرداری مادر
کلیه رفتار پدر و مادر بالاخص پدر ومادر ،نقش ویژه ای در شکل گیری شخصیت کودک دارد . اهمیت نقش مادر از آن جهت است که در این دوره ، بیشترین ارتباط را با فرزند دارد و درشکل گیری شخصیتی فرزند موثر است و به تعبیر متخصصان تعلیم و تربیت ،کودک بسان یک دوربین فیلم برداری هوشمندانه از رفتار مادر است و مادر بدون اینکه در صدد آموزش مفاهیم به فرزند خود باشد ، با رفتار و کردار خود، در حال آموزش غیر رسمی به فرزند خود می باشد.
اولین مطلبی که کودک فرا می گیرد،تاثیر به سزایی دارد و به تعبیر امیر المومنین علی (علیه السلام) :«دانشی که در کودکی فرا گرفته شود مانند نوشته بر سنگ است».
آموزه های خانواده ،مسئولیت سنگینی را برای مادر منتظر رقم می زند.
منبع : کراجکی ، ابوالفتح محمد بن علی ، کنزالفوائد ،ج1 ، ص 319؛ زن منتظر و متظر پروری ،مریم معین الاسلام، علی غلامی
مهدی پروری با ارتزاق حلال
مادرانی که توفیق ازتزاق فرزند خود با شیری که محصول لقمه حلال است را می یابند و همچنین مادری که با وضو به فرزند خود شیر می دهد و از ذکر و یاد خدا در هنگام شیردهی غافل نمی شود ، قطعا این مادر بیش از دیگران ، توفیق تربیت نسل مهدی باور و مهدی پرور را خواهد داشت .
اهتمام خانواده حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) برای یافتن دایه ای برای شیردهی آقا که ارتزاق حلال داشته باشد شنیدنی است . خانواده ایشان پس از تلاش فراوان ، از یافتن دایهای که ارتزاق صد در صد حلال داشته باشد مایوس شدند و نهایتا با خانمی قرارداد می بندند که در طول شیردهی این فرزند ،حتی یک لقمه از غذای خود ارتزاق نکند و تمامی ارتزاق وی از غذایی باشد که برای او آورده می شود .
مادری که شیر او آمیخته با ذکر و یاد حضرت مهدی (علیه السلام) است و در طول شیر دهی خود، ذکر و یاد امام را بر لب و قلب دارد ، قطعا این عشق و علاقه به فرزند او منتقل می شود..
منبع : زن منتظر و متظر پروری ،مریم معین الاسلام، علی غلامی
کام نوزاد خود را با آب فرات بردارید!!!
آنچه از مضامین روایی فهمیده می شود این است که برخی از مسائل گرچه کوچک است ولی اثرات بزرگی در سرنوشت و شاکلی دینی انسان دارد . از جمله مسئله باز کردن کام نوزاد هنگام تولد است . اینکه باچه چیز کام نوزاد باز شود ، می تواند در علایق و گرایش های او در بزرگ سالی تاثیر گذار باشد.
در روایات متعددی به مارسیده است که « کام نوزاد خود را با آب فرات بردارید»1
همچنین امام صادق(علیه السلام) به سلیمان بن هارون بجلی فرمود :«گمان نمی کنم کسی با آب فرات کام نوزاد را بردارد مگر آنکه ما خاندان را دوست بدارد»2 از دیگر دستورات دینی در بدو تولد، گفتن اذان در گوش راست و اقامه در گوش چپ نوزاد است.
رسول گرامی (صلی الله علیه و آله) در همین زمینه می فرمایند:« هرکس صاحب فرزندی شد، در گوش راستش اذان بگوید و در گوش چپش اقامه بخواند، به درستی که این عمل باعث دوری شیطان خواهد شد».3
نامگذاری مناسب فرزند ، عقیقه ،تغذیه بچه با شیر مادرو …از دیگر آموزه های مربوط به این دوران است.
1- الکافی،ج6،ص24 ؛2- طوسی،محمد بن حسن،تهذیب الاحکام ،ج6، ص 39؛ 3-کافی ،ج6 ،ص 24
ماهواره گنداب فساد
نقش اساسی زنان در ترویج فرهنگ مهدوی را می توان در دو بعد کلی جست وجو نمود:
ابتدا تبلیغات صحیح دربارة فرهنگ مهدوی و جلوگیری از ترویج افکار و عقاید نادرست که تحت عنوان اسلام منتشر می گردد. چه بسا در این میان عده ای به نام ملاقات با امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و تحت تأثیر قراردادن بانوان، آنها را منحرف سازند و در پناه آن به گمراه و فاسد نمودن عده ای اقدام نمایند.
بهترین راه برای جلوگیری از این گونه مفاسد، ترویج معارف ناب محمدی است که برای تحقق آن باید از طریق شناخت و معرفت حقیقی امام، همراه با انتظار صحیح و سازنده بهره جست.
برای گسترش فرهنگ اسلامی می توان به مجالس دسته جمعی یا اردوهای زیارتی فرهنگی اقدام نمود؛ زیرا در چنین مجالس و اردوهایی که به نام ائمه معصومین (علیهم السلام) برپا می شود، پذیرش دینی مردم بیشتر گشته و با رفتن به مشاهد مشرفه و ارتباط مستقیم با چنین اماکنی، امکان ارتباط معنوی بیشتر می شود.
برگزاری مجالس مذهبی، به خصوص مرتبط با امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم چون دعای ندبه، دعای عهد، زیارت آل یس و تفسیر آیات قرآن کریم، خصوصاً آیاتی که مرتبط با امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می باشد مردم را با فرهنگ قرآنی ـ مهدوی، بیشتر آشنا می سازد.
راه دیگر انتقال معارف مهدوی به نسل جدید، بالابردن فرهنگ کتاب خوانی است که با عرضة محصولات فرهنگی (اسلامی ـ مهدوی) می توان آنها را به فرهنگ مهدوی علاقه مند نمود.
منبع:اسماعیل شفیعی سروستانی، غرب و آخرالزمان، ماهنامه موعود، ش62