همزمان با بهار قرآن و شب های قدر نشست قرآني با موضوع "تفسير عددي آيات 152 و 121سوره مبارکه بقره
همزمان با بهار قرآن و شب های قدر نشست قرآني با موضوع “تفسير عددي آيات 152 و 121سوره مبارکه بقره با موضوع انس با قرآن كريم و شرايط آن همراه با ذكر ياد خدا “با سخنرانی حجه الاسلام و المسلمين دكتر براتعلي حق شناس « مدرس حوزه و دانشگاه_ مفسر قرآن » به صورت مجازی در سامانه سیما به میزبانی حوزه علمیه حضرت نرجس خاتون (سلام الله علیها) و با همکاری واحد بسیج دانشگاه پیام نور برگزار گرديد.
حجه الاسلام و المسلمين دكتر براتعلي حق شناس گفت : الحمدلله در كشور ما تلاوت قرآن در خانه هايمان هست ليكن آن بهره كافي كه از قرائت بايد برده شود نمي شود چرا كه قرائت همراه با تلاوت نيست لذا ضروري به تفسير آيه 121 سوره بقره بپردازيم.
“الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَتْلُونَهُ حَقَّ تِلَاوَتِهِ أُولَٰئِكَ يُؤْمِنُونَ بِهِ ۗ وَمَنْ يَكْفُرْ بِهِ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ”
(ما كتاب آسماني به آنها داديم آنها كتاب آسماني را تلاوت مي كنند و به آن عمل مي كنند اينها ايمان به خدا دردارند )
در اين آيه 4تا ضمير آمده است : اول ضمير در يتلونه ، دوم ضمير در حق تلاوته ، سوم ضمير يومنون به و چهارم ضمير يكفربه.
تمام ضماير چهار گانه به كتاب برمي گردد يعني به قرآن كريم در حقيقيت ايمان به رسول خدا و كفر به رسول خدا معيارش ايمان به كتاب و كفر به كتاب است و اين امر بیانگر اهميت قرآن كريم است .
ایشان در ادامه گفت : بحث روي كلمه حق تلاوته است خداوند متعال ايمان به قرآن را متوقف كرده به تلاوت قرآن به حق تلاوت وقتي ايمان به كتاب هست كه تلاوت حق تلاوت شود و فرق بين قرائت و تلاوت عبارت است از : قرائت از قرء مي آيد به معناي خواندن و تلاوت از تلو يعني تبعيت از قرآن كريم است.
وی افزود :تلاوت و قرائت در لغت گاهي اوقات به جاي همديگر استعمال مي شود اما از لحاظ تفسيري كاملا متفاوت است .قاري يعني خواننده قرآن ،تالي قرآن يعني تابع قرآن. به كسي مي گويند كه از دستورات قرآت تبعيت كند قران را بري فهم و تدبر و براي عمل كردن بخواند. و الا قرائت(خواندن )زمينه مي شود براي تلاوت وتلاوت قران مقدمه مي شود براي تعليم حكمت و تعليم حكمت مقدمه مي شود براي تزكيه و تزكيه نفس مي شود هدف،هدف شروعش از قرائت است ولي قرائت بايد در كنار تلاوت باشد
تعليم حكمت مقدمه مي شود براي تزكيه نفس .
دکتر حق شناس گفت: حضرت امام صادق (عليه السلام)8دستور العمل تفسير براي حق تلاوت بيان مي كنند:
1-قرآن را به ترتيل(شمرده شمرده خواندن) بدون عجله و با تاني خوانده شود رعايت كردن وصل و فصل كردن را)
2-قرآن را با فهم بخوانيد(فقه به معناي فهم) در آيات قرآن فهم كنيد خيلي ها قران را مي خوانند و نمي فهمند ولي موظف هستيم قران را بفهميديم و ترجمه آن را بدانيم ما مامور به عمل قرآن هستيم.ما بايد به قران عمل كنيم. كه 6تاي بعدي متوقف برفهم است
3- عمل به احكام قران كريم خيلي ها حاضر هستند صدها ركعت نماز بخوانند ولي به آيات خمس و زكات و … عمل نمي كند آيه اطلاق دارد كليه احكام حقوق خانواده و احكام و… را شامل مي شود.
4-يرجون وعده به آيات بعد مي رسد اميد پيدا كنيد و اميدش زيادتر مي شود .
آيات بعد آيات رحمت خداوند و آيات بهشت و نعم الهي مي رسيم بايد اميدمان افزايش پيدا كند.
5-يخافون وعيده به آيات وعيد كه رسيديم بترسيم از خئاوند آيات نافرماني و عذاب مي رسيم بايد بترسيم .
6- يعني از قصه هاي قران عبرت بگيرند ،وقتي از قصه عبرت گرفت كه داستان را بفهمد و عبرت بگريم.
در نهج البلاغه داريم كه حضرت علي (عليه السلام )به امام حسن (عليه السلام)مي فرمايند تو عمر پيشينيان را نداري تاريخ پيشنيان را برايت مي گويم تا عبرت بگيري از بايد قصه هاي پيشنيان را مطالعه نمائيد. كتاب داستانهاي قرآن را در يك جلد آورده اند ما با قصه هاي قرآن مي توانيم بچه هايمان را مانوس با قران كنيم از سه طريق از سه طريق مي توانيد بچه ها را به قرآن تشويق كنيدقصه اي كه مناسب سن فرزندتان است را انتخاب كنيد
1:- قصه را بر بخوان بيا براي من تعريف كن.
2-قصه را بنويس و بيا از روي نوشته ها قصه را بخوانيد.
3-قصه را برايش تعريف كنيد از او بخواهيد كه نقاشي قصه را برايتان بكشد. از اين طريق مي توانيد در رشته ها و سطوح تحصيلي با قصه هاي قرآني مانوس كنيد.
7-اوامر الهي را بپذيريم
قرآن چند هزار تا امر دارد كه تا به حال چند تا را دريافت كرده ايد مثلا سوره آل عمران آيه 231 چهار امر دارد(صبر پيشه كنيد و همديگر را به صبر دعوت كنيد و با امام زمانتان ارتباط برقرار كنيد و با اين كار موجب رحمت خداوند قرار مي گيريد.
يكي از بهترين انگيزه هاي تلاوت قرآن و شناخت اوامر است (چه دستورات در اين آيه است)
انگيزه براي خواندن فهم قرآن (توي يك دفتر نويسيد و و بيبينيد چقدر اوامر را فهميديد و اجرا كرديد. اين خود باعث ايجاد انگيزه مي شود. نوشته و ارزيابي كنيم و عمل كنيم.
8-ببينم خداوند چه نواهي و چه دستوراتي در قرآن فرموده است بايد بفهميم خدا چه مي فرمايد. تجسس نكنيم در حريم خصوصي ديگران وارد نشويم و..