يا قَسيمَ النّارِ وَ الْجَناتِ يا مَوْلا كُنْ شَفيعَاً يا #عَليّاً أَنْتَ يَوْمَ لِقانا
?? يا قَسيمَ النّارِ وَ الْجَناتِ يا مَوْلا
كُنْ شَفيعَاً يا #عَليّاً أَنْتَ يَوْمَ لِقانا ??
? در روایتهای گوناگون شیعی و سنی از #امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) به «قسیم النار، قسیم الجنه و النّار، قسیم النار و الجنه و …» یاد شده است،
اما دلیل آن چیست ⁉️
?این سؤالی است که مأمون 12 قرن پیش از #امام_علیبن_موسیالرضا(ع) پرسید و پاسخ گرفت.
? اما این #عنوان به چه معناست ؟?
? این موضوع را در #حدیثی از صفحه 96 جلد نخست کتاب « #عیون_اخبار_الرضا» بررسی میکنیم:
« ………، فقال الرضا علیه السلام: فقسمة الجنة والنار إذا کانت علی حبه وبغضه فهو قسیم الجنة والنار؛
? #اباصلت نقل کرده است که روزی مأمون به امام رضا علیه السلام گفت: یا اباالحسن! ما را از پدرت امیرالمومنین آگاه ساز که به چه علت قسیم الجنة و النار خوانده شده است و این به چه معناست که این مطلب #فکر مرا مشغول ساخته است.?
پس امام رضا علیه السلام به او فرمود: ای مأمون! آیا تو از پدرت و او از پدرانش از ابن عباس از رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم نقل نکردید که گفت از رسول خدا شنیدم میفرمایند: #حب علی #ایمان و #دشمنی با علی #کفر است؟
پس مأمون پاسخ داد آری! سپس حضرت فرمودند: پس زمانی که ایمان و کفر بر اساس حبّ و بغض او باشد، #بهشت و #دوزخ را تقسیم میکند، بنابراین او قسیم الجنة و النار است.»
?در ادامه این روایت آمده است: «اباصلت میگوید پس از بازگشت امام از مجلس عرض کرد: ای پسر رسول خدا، چه #جواب خوبی به #مأمون دادید. پس فرمود: ای اباصلت! من به قدر فهم او جواب دادم؛ ?
❣️پدرم از پدرانش از امیرالمؤمنین علی(ع) نقل کرده که فرموده است، رسول خدا(ص) به من فرمود: ای علی! تو قسمت کننده بهشت و دوزخ در روز قیامت هستی، به #آتش میگویی این #شخص برای توست? و این شخص برای من.»?
? این موضوع به طرق مختلف در مسانید روایی اهل سنت نیز نقل شده است که از جمله آنها میتوان به «الفایق فی غریب الحدیث جارالله زمخشری ج 3 ص 97»، « شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید ج 2 ص 260 و ج 19 ص 140»، «المناقب، خوارزمی، ص 41» اشاره کرد.?
#مناسبتی ( #شهادت_آقا_امیرالمومنین )??