...
✍️سئِلَ ( علیه السلام ) عَنْ قَوْلِ الرَّسُولِ ( صلی الله علیه وآله )
غَیِّرُوا الشَّیْبَ وَ لَا تَشَبَّهُوا بِالْیَهُودِ
فَقَالَ ( علیه السلام ) : إِنَّمَا قَالَ ( صلی الله علیه وآله ) ذَلِکَ وَ الدِّینُ قُلٌّ فَأَمَّا الْآنَ وَ قَدِ اتَّسَعَ نِطَاقُهُ وَ ضَرَبَ بِجِرَانِهِ فَامْرُؤٌ وَ مَا اخْتَارَ .
✍️ترجمه:
درود خدا بر او از امام پرسیدند که رسول خدا (ص) فرمود: موها را رنگ کنید، و خود را شبیه یهود نسازید یعنی چه؟
فرمود: پیامبر (ص) این سخن را در روزگاری فرمود که پیروان اسلام اندک بودند، اما امروز که اسلام گسترش یافته، و نظام اسلامی استوار شده، هر کس آنچه را دوست دارد انجام دهد.
✍️ تفسیر ( قسمت اول )
♦️تغيير حکم با تغيير شرايط
اين سخن حکمت آميز در واقع #پاسخى است به #سؤالى که بعضى از ياران امام (ع) درباره تفسیر یکی از سخنان #پیامبر_اکرم (ص) از ایشان درخواست نمودند.
در آغاز اسلام که عدد مسلمانان #کم بود و در ميان آنها گروهى از #پيران نيز وجود داشتند پيامبر اکرم (ص) اصرار داشتند که پيران #چهره_جوان به خود بگيرند تا مايه #ترس و #وحشت_دشمن شوند و نشانى از #ضعف در آنها ديده نشود به همين دليل دستور #خضاب و #رنگ_کردن صادر شد.
منتها براى اين که دشمنان اعم از #يهود و #مشرکان، از نکته اين کار باخبر نشوند و دوستان نيز احساس #ضعف نکنند پیامبر #عدم_شباهت با #یهود را تدبیر و عنوان فرمودند, زیرا آنان این کار را برای خود #جایز نمی دانستند.
امام (ع) می فرمایند : چون هر #حکمی_تابع_موضوع خود می باشد با تغییر موضوع حکم نیز عوض می شود ,مثل حکم شراب که به سرکه تبدیل می شود.
در نتیجه امام علیه السلام مى فرمايند:
موضوع اين حکم که #الزام_رعب_افکندن در دل دشمنان از طريق #جوان_نمايى_پيران در زمان آغاز دین مبین اسلام و قلت مسلمانان بوده , از بین رفته است.
و در زمان حکومت امام علی (ع) که حاکمیت اسلام #تثبيت_يافته و دیگر رعب و وحشت مشرکان و یهودیان حائز اهمیت نیست ,خضاب کردن الزامی ندارد اما جایز است و استحباب دارد.
#حکمت_هفدهم
#آیت_الله_مکارم_شیرازی