آزادی حقیقی در قرآن
#آیات_منتخب_از_قرآن(جزء۹)
?آزادی حقیقی در قرآن
وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالْأَغْلَالَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ
(پیامبر) ﻭ ﺑﺎﺭﻫﺎﻯ ﺗﻜﺎﻟﻴﻒ ﺳﻨﮕﻴﻦ ﻭ ﺯﻧﺠﻴﺮﻩ ﻫﺎ (ﻯ ﺟﻬﻞ ، ﺑﻰ ﺧﺒﺮﻯ ﻭ ﺑﺪﻋﺖ ﺭﺍ ) ﻛﻪ ﺑﺮ ﺩﻭﺵ ﻋﻘﻞ ﻭﺟﺎﻥ ﺁﻧﺎﻥ ﺍﺳﺖ ﺑﺮ ﻣﻰ ﺩﺍﺭﺩ.
(سوره اعراف آیه ۱۵۷)
??نکاتی پیرامون مفهوم آزادی
⭐️۱_ واژه آزادی به معنای بازبودن راه؛جهت انجام و یا ترک کار است.
⭐️۲_نکته خیلی مهم تعریف آزادی؛ارتباط تنگاتنگی با تعریف انسان دارد؛زیرا متعلق آزادی؛ خود انسان است. از این رو هر تعریفی از انسان در برداشت از آزادی و تعیین محدوده های آن دخیل است.
⭐️۳_ انسان قدرت دارد که بر همه مخلوقات دیگر سلطه یابد؛ اما این مسئولیت را نیز بر عهده دارد که از همه این مخلوقات مراقبت کند.
⭐️۴_انسان دارای دوظلع وجودی است؛طبیعت و فطرت و از همین رو؛ نقطه صفری است که قابلیت تا بینهایت صعود یا سقوط را دارا است . از این رو در تعابیر قرآنی گاه از واژه های انسان ضعیف ؛جهول؛ ناسپاس و…یادمیشود و در آیات دیگر؛ خودآگاه ؛ حق گرا؛و مسئولیت پذیر و….خوانده شده
?( اگر انسان بتواند روح خود را از قید و بند بندگی دنیا آزاد کند .میتواند حق خواه و حق پذیر هم بشود؛ دیگر چنین انسانی بنده طاغوتها نخواهد شد و چنین انسانهایی ندای(مرگ باعزت بهتر از زندگی با ذلت است)را سر میدهند؛ و حاضرند در راه حق و حقیقت سر و جان دهند، مانند اربابشان اباعبدالله الحسین علیه السلام?
?ازطرفی با توجه به حقیقت انسان؛باید توجه داشت که جسم انسان،محدود است و نیازهای خاص خود را دارد. از این رو وقتی که در مفهوم و حقیقت آزادی، خوب می اندیشیم، متوجه میشویم که آزادی یک خواست و گرایش روحی است یعنی آنکه میخواهد آزاد باشد؛ #روح آدمی است نه جسم او
?بنابراین آنچه آزادی روح آدمی را از او میگیرد؛ تعلق؛ وابستگی؛ و دل بستگی به جسم و دنیاست. پس انسان هر چقدر بتواند که روح خود را از تعلقات طبیعت خود جدا کند؛ به همان اندازه آزادی را به دست آورده است.و در این میان شیطان با کمک نفس اماره درصدد است تا بین خواست روحی با خواست طبیعی و جسمی بشر؛ خلط ایجادکند. و آزادی جسمی را خواست او جلوه دهد.(و البته شیاطین جوامع نیز با نقشه های فراوان به دنبال همین هستند )
?درحالی که ما می بینیم انسانها گاه با داشتن آزادی در پوشش و آزادی در بیان؛باز دنبال آزادی هستند. زیرادر واقع #روح آنها #اسیر_است
? اسلام با تفکیک بین روح و جسم بیان میکند که نیاز به آزادی؛ نیاز روحی بشر است و آزادی حقیقی در گرو آزادی از تعلقات دنیایی است.
?نتیجه اینکه اسلام برای انسان آرمانی فراتر از بینش طبیعی و مادی در نظر دارد. بر اساس روح توحیدی که در نگرش اسلامی از جایگاه ویژه ای برخورداراست؛ انسان باید تنها بنده خدا باشد (و بندگی خدا عین آزادی و سبکبالی است)?
?منبع:تفسیر آیات برگزیده قرآن پرسشها و پاسخهای قرآنی تهیه و تنظیم نهاد رهبری در دانشگاهها.
?? بحث آزادی به زیبایی در کتاب” “آزادی معنوی” استادمطهری"آمده علاقه مندان می توانند مراجعه کرده و بخوانند.
?و علاوه بر این در بیانات امام خمینی (ره) و امام خامنه ای هم به بحث #آزادی اشاره شده است.