اخلاق خوب و نقش آن درزندگی فردی و اجتماعی(۱)
✳️حجت الاسلام #عالی
☘️اخلاق خوب و نقش آن درزندگی فردی و اجتماعی(۱)☘️
?بدون تردید یکی از عوامل مهم در گسترش دین، اخلاق خوب است. قرآن هم به نقش اخلاق نیک اشاره کرده است و بخش بزرگی از احادیث و روایات ما هم به همین موضوع اختصاص دارد.
?نکته ای که باید مد نظر قرار دهیم این است که هر یک از ما اگر موفق شویم فقط یک خصوصیت اخلاقی را در خود به صورت ملکه و صفت ثابت در آوریم؛ یا یک رفتار اخلاقی را در خود درونی کنیم؛ آثار همین یک رفتار و خصوصیت اخلاقی برای خود فرد و هم جامعه برکات زیادی به همراه می آورد.
? نباید به بزرگی و کوچکی آن خصوصیت و رفتار نظر کرد و فقط کافی است که آن رفتار درونی شود: مثل نظیف بودن، معطر بودن. هزینۀ عطر پیامبر(ص) بیشتر از هزینه غذای شان بود.
? آراستگی، مسواک زدن و… فرق نمی کند؛ مهم این است که این موارد در وجود انسان پدید آید.
?ما پاره ای از صفات و رفتارها را داریم که گناه محسوب نمی شوند و حرام نیستند؛ اما نباید فراموش کنیم که آثار وضعی دارند؛ و می توانند آدمی را وارد مناطق ممنوع کنند. مثلاً پرخوری، پرحرفی و پرخوابی. هیچ کسی نگفته است که پرحرفی یا پرخوابی یا پرخوری حرام است. اما این “حرام نیست” به معنای “روا بودن” هم نیست.
? باید تمام این صفات و رفتارها کنترل و مهار شوند. چرا؟ چون همه اینها آثار وضعی دارند. ما را وارد وضعیت خاصی می کنند و آثاری از آن وضعیت خاص برجا می ماند. حتی ممکن است راه را بر یک گناه باز کند.
?یا پرگویی صفت و رفتاری است که می تواند به دروغ گویی هم برسد. چرا؟ چون در پرگویی سنجش و سنجیدگی مورد نیاز در سخن گفتن در کار نیست؛ بنابراین از خلال همین ناسنجیده گی امکان یا زمینه بوجود آمدن دروغ فراهم می شود.
? بنابراین نباید با خودمان فکر کنیم که پرخوری حرام نیست؛ پس چرا زحمت مهار کردن آن را بکشیم. این فکر درست نیست؛ از آنجا که این صفات و رفتارها آثار وضعی دارند و برای ورود به گناهان می توانند زمینه سازی کنند؛ باید به طور جدی مدیریت شوند.
#اخلاق_دینی