داستان کوتاه
✨﷽✨
✅داستان کوتاه
✍️روبروی محکمهای، میخانهای بود که هر از گاهی یکی از شرابخواران وقتی متهمی را میدید که دستبسته او را به زندان میبرند با مستی بیرون میآمد و ضامن او میشد. در شهر شایع شده بود که شرابخواران آن میخانه بیش از اهل مسجد آن شهر به بهشت میروند چون به مردم خدمت زیادی میکردند. از عالم شهر پرسیدند: کار نیک این جماعت به چه ماند؟ گفت: گویی به مبال میروند و در زمان قضای حاجت عطر بر خود میزنند و چون بیرون آیند نه بوی عطر میدهند نه بوی مبال. گفتیم اجنه به علت علاقه شدید به الکل، در هر کسی شراب نوشد به او نزدیک شده و در گوش او صدا و امر میکنند. در جهان طبیعت امکان ندارد کسی از نوشیدن آب میوهای حس دلتنگی کرده و کس دیگری از نوشیدن همان آب میوه احساس آرامش کند.
اما شراب تنها عنصر هستی است که هر کس بعد از نوشیدن آن یک حس پیدا میکند. یکی میخندد و دیگری به یاد غصههای خود میافتد و گریه میکند، دیگری یاد نفس و شهوت میافتد، و آن یکی یاد بدی کسی میافتد و همان لحظه قصد انتقام میکند و.. از حالات مختلف ایجاد شده در شرابخوار میتوان فهمید آن حالات از خود شراب خارج نمیشود بلکه از خواطر شیطانی است که اجنه بستگی به استعداد کسی که شراب خورده است در او خواطر میزنند. پس اگر کسی که شراب خورده است در حالت مستی کار نیکی انجام دهد چون آن لحظه درگیر خواطر شیطانی است، این کار نیک به امر او (شیطان) انجام گرفته است نه به اراده انجام دهنده فاعل آن! از سوی دیگر کسی که در حال معصیت الهی است، نمیتواند در حال عبادت الهی با انجام کار نیک باشد.
مثال، کسی در حال سنگ زدن به ما بلند بگوید: «دوستت دارم»، پس کسی که مست است اگر بزرگترین کار نیک را هم انجام دهد نزد حقتعالی به کل حبط و بر باد است. اما اگر شرابخوار در زمانی که مست نیست مانند سایر معصیتکاران که کار نیک میکنند، برای رضای خدا کار نیکی انجام دهد برای او ثبت میشود، و چه زیبا حضرت علی علیه السلام فرمودند: بر عاقل است که خود را از مستی ثروت، مستی قدرت، مستی علم، مستی مدح و مستی جوانی نگه دارد، زیرا برای هر یک از اینها بوی پلیدی است که عقل را میزداید و وقار را کاهش میدهد. پس دقت کنیم فقط در زمان نوشیدن شراب شیطان به انسان نزدیک نشده و خواطر نمیزند بلکه کسی هم که صاحب قدرت و ثروت و علم و.. است مستعد مست شدن به معنی در معرض خواطر شیطانی قرار گرفتن است.