وسواس در نماز
✍وسواس در نماز
?وسواسي شديد هستم به طوري که نماز دو رکعتي را ده بار مي خوانم و يا كلمات نماز را چندين بار تكرار مي كنم، در اين زمينه بايد چه کار کرد؟
✍وسواس از قديمي ترين اختلالات شناخته شده رواني می باشد که زمينه ساز بسياري از انحراف هاي ديني در انسان است، این بیماری داراي روشهاي درماني متعدد است؛ مانند درمان دارويي، مشاوره و درمان رواني و توصيه هاي ديني که ما به برخي از روشهاي كلي درمان آن اشاره مي نماييم:
1. مهمترين و مؤثرترين راه درمان آن، بي توجهي به پيام هاي آن و عدم پاسخ دهي عملي به آن است. اگر توجه نکنید و ترتیب اثر ندهید، به طور قطع از شدت آن كاسته خواهد شد.1
2. یکی دیگر از روش ها تقابلِ به ضد می باشد، مثلا براي كساني كه از آلودگي و نجاست هراس دارند و اين هراس منشأ اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازي عمدي شخص توسط خود او يا ديگران، از راههاي درمان و رفع حساسيت به اين امر است. اگر اين روش با تكرار تحمل شود به طور قطع موثر خواهد بود.
3. مدام به خود تلقین کنید که «وسواس» یک كار شيطانى است و بايد هر چه زودتر دست از آن بردارم.
در نزد امام صادق (ع) شخصي را به عقل و درايت نام بردند و گفتند او وسواس دارد، حضرت فرمود: چگونه عاقل است كه شيطان را اطاعت مي كند؟
4. مسائل شرعي را طبق رساله مرجع تقليد خود عمل نمائيد و به صحت و قبولی آن فکر نکنید.
5. كتابهايي كه در اين زمينه به نگارش در آمده را مطالعه کنید. مانند «شناخت و درمان وسوسه و وسواس» نوشته محمود ارگانى بهبهانى از انتشارات مجمع ذخاير اسلامى. « وسواس و درمان آن» نوشته آيه الله مظاهرى.
6. آثارِ منفي اين بيماري را با خود يادآوري نمائيد؛ مانند از بين رفتن تمركز فكرى و اختلال در امور زندگى و بازماندن از انجام تكاليف شرعى
7. در پایان به دو نمونه از درمان وسواس با ذکر الهی اشاره مي نمائيم:
مردى خدمت رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله رسيد و عرض كرد يا رسول اللَّه به شما از بلاى وسوسه كه در نماز بدان گرفتار گشتهام شكايت مىكنم تا آنجاست كه بيشتر اوقات نمىفهمم چند ركعت خواندهام، زياد خواندهام يا كم. حضرت فرمود: هر گاه خواستى وارد نماز شوى انگشت سبّابه دست راست خود را بر ران چپ خود بگذار و فشار ده و بگو: «بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ أَعُوذُ بِاللَّهِ السَّمِيعِ الْعَلِيمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ» 2
در روايت ديگري پيامبر خدا ( صلی الله عليه و آله ) براي در امان ماندن از وسواس به حضرت علي عليه السلام خواندن آيه 45 و 46 سوره اسرا را توصيه فرمودند: « إِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ الَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ حِجاباً مَسْتُوراً وَ جَعَلْنا عَلى قُلُوبِهِمْ أَكِنَّةً أَنْ يَفْقَهُوهُ وَ فِي آذانِهِمْ وَقْراً وَ إِذا ذَكَرْتَ رَبَّكَ فِي الْقُرْآنِ وَحْدَهُ وَلَّوْا عَلى أَدْبارِهِمْ نُفُورا»