چرا خیلیها تصور میکنند دین به آدم زور میگوید؟
?چرا خیلیها تصور میکنند دین به آدم زور میگوید؟
?دین، اول میگوید «خودت باش»، بعد میگوید «خوب باش»
#ارزش_حق_انتخاب (ج۲) - ۱
?خیلیها تصور میکنند که دین فقط به آدم توصیه میکند «خوب باش» اما این تصور غلطی است! دین در دو مرحله انسان را به سعادت میرساند: در مرحلۀ اول میگوید «خودت باش» و در مرحلۀ دوم میگوید «خوب باش»!
?«خودِ» تو برای خدا ارزشمند است؛ خدا در قرآن به جان تو و آنکه جان تو را اینقدر در اوج زیبایی آفریده، قسم میخورد «وَ نَفسٍ و ما سَوّایها» (شمس/۷)
?اگر کسی «خودش» نباشد، «خوب» هم نمیتواند باشد، یا اگر خوب هم باشد بعداً بد میشود؛ چنین کسی نه به خوبشدن شوق پیدا میکند، نه وقتی خوب رفتار کند از خوببودن لذت میبرد. اما کسی که خودش باشد، میتواند پیام «خوب باش» را بشنود.
?«خودت باش» یعنی مستقل باش، آزاد باش و حق انتخاب خودت را فراموش نکن. زندگی انسان بلکه انسانیتِ او، با بررسی و انتخاب آغاز میشود. «خودت باش» یعنی برای خوبشدن آمادگی پیدا کن؛ یعنی اول عشق خودت را به خوبیها پیدا کن!
?اگر روی «خودت باش» تأکید نکنیم، خیلیها از دین فراری میشوند و تصور میکنند که دین دارد به آدم زور میگوید! درحالیکه برعکس است؛ دین میگوید: مواظب باش کسی به تو زور نگوید! حتی نگذار دیگران با تمسخر و تحقیر، تو را تحت تأثیر روانی قرار دهند و چیزی را به تو تحمیل کنند.
?اینکه تو با اراده و انتخاب خودت نماز بخوانی، برای خدا دوستداشتنی است؛ نه اینکه چون همه دارند نماز میخوانند تو هم بخوانی! در روایت هست: کسی که به ذکر میپردازد درحالیکه اطرافیانش در غفلت هستند، مثل کسی است که وقتی همه دارند فرار میکنند، تنهایی بایستد و بجنگد. (کافی/۴/۳۷۳)
?علیرضا پناهیان
?مسجد سیدالشهداء - ۹۷.۱۰.۲۸