آداب خانه دوست
چهار دستور العمل تربیتی پيامبر(صلی الله علیه و آله)به ابوذر درمورد مسجد:
1- پرهيز از داد زدن و بلند سخن گفتن در مسجد، چرا كه مسجد جاى عبادت است و چه بسا بلند سخن گفتن موجب مىشود كه حواس ديگران پرت شود و نتوانند در نماز و عبادت تمركز فكر داشته باشند. بعلاوه بلند حرف زدن در اجتماع، نوعى بىادبى تلقى مىگردد و شايسته است كه انسان در مسجد رفتار شايسته و متين داشته باشد و از كارى كه با آداب انسانى سازگار نيست بپرهيزد.
2-ورى از گفتگوهاى باطل و بيهوده: مسجد خانه خدا و محل عبادت است و طرح سخنان باطل و بيهوده در مسجد و سخنان نامطلوبى كه اصلا سزاوار مطرح شدن نيست، نكوهيده است. چون اين، نوعى بىاحترامى به مسجد و عدم رعايت شأن آن است. مثل اينكه كسى در خانه ديگرى مهمان باشد و از دشمنان ميزبان سخن گويد و آنان را بستايد و از موضوعاتى سخن بهميان آورد كه ميزبان را مىآزارد، يا كارى كه صاحب خانه خوش ندارد انجام دهد؛ مسلّماً چنين رفتارى خلاف ادب و انسانيت است.
3– پرهيز از خريد و فروش در مسجد: انجام خريد و فروش و نيز كارهايى كه شغل و حرفه تلقى مىشود، مانند: آهنگرى، نجارى و آرايشگرى و مانند آنها، در مسجد ممنوع است. در حديثى از امام صادق(عليه السلام) آمده است كه:
«جَنِّبوُا مَساجِدَكُمْ الْبَيْعَ وَالشِّراءَ»(وسائل الشيعه، ج 3، ص 507.)مساجد خويش را محل خريد و فروش قرار ندهيد.
بازار را قرار دادهاند براى تجارت و خريد و فروش و پرداختن به شغل و حرفههايى كه جامعه بدانها نياز دارد، اما مسجد مخصوص عبادت است و نبايد كارهاى دنيوى، مثل خريد و فروش در آن انجام گيرد
4- پرهيز از كارهاى لغو در مسجد: پيامبر سفارش مىكنند كه تا در مسجد حرف لغو نزنيد و كار لغو انجام ندهيد. سعى كنيد رفتار شما در مسجد مطلوب باشد تا خوشايند خداوند متعال قرار گيرد و موجب پاداش و ثواب و كمال شود. كارهايى كه فايدهاى بهحالتان ندارد لااقل در مسجد انجام ندهيد، گذشته از آنكه در همهجا انسان بايد از گفتار و رفتار لغو دورى گزيندپيامبر مىفرمايند: اگر آداب مسجد را رعايت نكرديد، در روز قيامت فقط خود را ملامت كنيد. آن روز كه انسان تازه مىفهمد كه چه استفادههايى مىتوانست از مسجد ببرد. از همان لحظههايى كه در مسجد نشسته بود، چقدر مىتوانست براى آخرتش استفاده كند، اما نه تنها استفاده نبرد بلكه در عوض كارى كرد كه آخرتش را نيز تباه ساخت. در آن هنگام به حسرتى مبتلا مىشود كه قابل وصف نيست.