درسهايي از ازدواج حضرت علي(علیه السلام) و حضرت فاطمه(سلام الله علیها)
تمام دوران زندگي و ازدواج حضرت علي (علیه السلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها) الگويي است براي كسانيكه مي خواهند در دنيا و آخرت سعادتمند شوند ما در اينجا تنها به گوشه اي از اين الگوهاي اخلاقي و تربيتي اشاره مي كنيم:
1- الگوي عفاف و پاكدامني.
2- كفو و همتا بودن.
یکی از اصول اساسی و رازهای موفقیت ازدواج، کفو و همتا بودن دختر و پسر با هم است، زیرا تنها در صورت همتا و همشأن بودن دو زوج است که درک متقابل آنان از یکدیگر
امکانپذیر است. برخی تصور میکنند کفویت تنها به شرائط ظاهری از قبیل مسائل نژادی و یا وضعیت مادی و رفاهی بستگی دارد. در صورتی که چنین نیست، بلکه همتایی و هم سوئی آرمانها، خواستها و تمایلات روحی و روانی افراد، میزان آگاهیهای علمی و دینی و میزان تعهد عملی به مکتب و مذهب، و ارزش نهادن به ویژگیهای اخلاقی و فرهنگی است.
اگر مسئله همتایی نبود، بدون تردید دختران زیبایی در مدینه بودند که از ازدواج با حضرت علی (علیه السلام)خرسند میشدند. اما او حتی از آنان خواستگاری هم نکرد و برای حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نیز خواستگاران فراوانی بودند امّا حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و پیامبر(صلی الله علیه و آله) به این وصلتها راضی نشدند
تنها حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و روح والای او بود که زیباییها و شکوه معنوی حضرت علی(علیه السلام) را درک میکرد . در این مورد پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: اگر خدا علی را نمیآفرید برای فاطمه کفو و همتایی وجود نداشت. (ینابیع الموده، ص 177 و 237).
3- تقسيم كار .
4ـ همسرداري
.5ـ پرورش فرزندان
6ـ سبك بودن مهريه
بهترين مرد و بهترين زن جهان با هم پيوند زناشويي بستند، در حالي كه بيشترين بهايي كه براي مهريه زهرا گفته شده، 500 درهم است. آري، اسلام محمدي(صلي الله عليه و آله) نه تنها مهر فراوان را نشانه ارزش و بزرگي زن نميداند، بلكه بر عكس، فراواني مهر را نشانه شومي يك زن ميشمارد. چنان كه امام صادق(عليهالسلام) ميفرمايد: شومي زن به فراواني مهر و عقيم بودن اوست (وسائل الشيعه: ج 15، ص 9.( پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله) دختر دردانه و محبوبش را به مهريهاي اندك، شوهر داد تا اين سيره در ميان مسلمانان گسترش يابد، هر چند متأسفانه اين گونه نيست. همچنين ميبينيم پيامبر(صلي الله عليه و آله)از شمشير، زره و شتر كه دامادش، علي(عليهالسلام) براي مهريه زهرا(سلاماللهعليها) در نظر داشت، تنها به زره بسنده كرد. و شمشير و شتر را كه وسيله جهاد و زندگي بود، براي علي(عليهالسلام) باقي گذاشت. اين نكته نيز نشان ميدهد كه اسلام، بر حداقل ماديات تأكيد دارد، نه حداكثر. در ديدگاه اسلامي، كم توقعي بايد سرلوحه زندگي خانوادهها، قرار گيرد.
.7ـ جهيزيه به اندازهي نياز
.8ـ جشن عروسي و دوري از گناه
محفل عقد و عروسي بايد محل نزول فرشتگان الهي باشد، چنان كه درباره عروسي علي(عليهالسلام) و زهرا(سلاماللهعليها) گفتهاند: در شب زفاف فاطمه، جبرئيل و ميكاييل و اسرافيل
به همراه هفتاد هزار فرشته نازل شدند. (كشف الغمه: ج 1، ص 496)، محفلهايي كه مالامال از لعب و لهو و حرام و ديگر مسائل غير شرعي و اخلاقي است، مورد تأييد اسلام نيست. در چنين محفلهايي نه تنها فرشتگان الهي فرود نميآيند، بلكه برپا كنندگان در آن به خشم الهي گرفتار ميشوند. علي(عليهالسلام) و زهرا(سلاماللهعليها) در مسجد ـ خانهي خدا ـ با شنيدن خطبه پيامبر بزرگ اسلام، زندگي مشترك خود را آغاز كردند. در اين مراسم، فرشتگان فوج فوج وارد مسجد ميشدند و به يكديگر تبريك و تهنيت ميگفتند. بسيار مايه تأسف است كه مسلمانان از اين مراسم پرفيض و بركت، سرمشق نميگيرند. هر چند كسي نميتواند به پاي برگزار كنندگان آن مراسم برسد، ولي دست كم شايسته است محفلهاي عروسي پيروان اين بزرگان از لهو ولعب و كردار و گفتار نامشروع و حرام، تهي باشد.
.9ـ سادگي با خوشحالي منافات ندارد
.10ـ بي تكلفي
برگزاري مراسم عقد و عروسي، به روزها و ماهها برنامه ريزي نياز ندارد، بلكه با كمي دقت ميتوان در چند روز، همه امور آن را سامان داد. پيامبر چون از تمايل علي(عليه السلام) براي بردن همسرش به خانه براي آغاز زندگي مشترك آگاه شد، به او فرمود: امشب يا فردا شب، فاطمه را به خانهات ميفرستم و ترتيب كارها را خواهم داد. (فاطمة الزهرا(سلاماللهعليها) من المهد الي اللحد: ص 187) بدين ترتيب، همه اين كارها در يك شبانه روز به سامان رسيد و علي(عليهالسلام) و فاطمه (سلاماللهعليها) زندگي مشترك خود را آغاز كردند. اين مسائل تنها گوشه اي بود از الگوهاي زندگي امام علي و حضرت زهرا (عليهما السلام) كه انشاءالله درسي باشد براي همه ما.
پی نوشت:
مجله اینترنتی پرسمان 149؛پیام حوزه