راههای جبران گناه از دیدگاه فقه اسلامی(تشیع)
محقق: زهرا نریمانی
استاد راهنما:خانم ملکوتی خواه
تحقيق پاياني سطح دو (كارشناسي)مدرسه علميه حضرت نرجس خاتون- سلام الله علیه-شهـرستان: بـرخـوار
تابستان 1392
چکیده مطالب
از دیدگاه فقه گنهکار کسی است که به دستورات شرعی دین خود عمل ننموده و یا حقی را از بین برده است و از آن جا که بنابر اصل اعتقادی معاد، انسان پاسخگوی اعمال خویش در دنیا می باشد، ضروری است که فرد گنهکار در همین دنیا به دنبال جبران و تلافی کار گذشته خویش باشد.
با توجه به اینکه اسلام مجموعه ای از اعتقادات اخلاقیات و احکام است، فرد گنهکار گاهی به لحاظ اعتقادی دچار خطا شده گاهی مبانی اخلاقی را رعایت نکرد، و گاهی خلاف دستورات و قوانین عمل نموده است که در این تحقیق به قسمت سوم پرداخته شده است. متأسفانه برخی فکر می کنند با گفتن استغفرالله و ابراز پشیمانی به گناه خویش را جبران کرده اند در حالی که چنین نبوده و از دیدگاه فقه علاوه بر پشیمانی هر گناهی راه جبران خاص خود را دارد.
برای جبران گناهان فقهی در مرحله اول باید بدانیم کدام حق را از بین برده ایم زیرا حقوق در این جا به دو قسم حق الله و حق الناس تقسیم می شوند که هر کدام نیز راه جبران خاص خود را می طلبند.
بنابراین ارائه یک دسته بندی منسجم از حق الله و حق الناس می تواند در مبحث گناه شناسی و جبران آن کمک شایانی به محققینی که در این زمینه فعالیت می کنند داشته باشد.
کلید واژگان: گناه، جبران، فقه، حق الله، حق الناس.