احکام ارتباط با نامحرمان در فضای مجازی
برای آگاهی از احکام ارتباط به نامحرم و در راس آنها چت کردن در فضای مجازی نظر خوانندان را به سوالاتی که در این زمینه مطرح شده و در مرکز ملی پاسخگویی به سولات دینی طبق فتوای مراجع تقلید به آنها پاسخ داده شده است جلب می کنم:
آیا چت کردن با دختر حرام است؟
به نظر آیه الله مکارم با توجه به این که این گونه ارتباط غالبا منشا مفاسدی می شود جایز نیست.( استفتائات ،ج3،ص257،س683)
آیا چت کردن با جنس مخالف گناه دارد؟
چت کردن با نامحرم، در صورتی که نیاز و ضرورت در بین باشد و ارتباط چت بدون قصد لذت و بدون حرف های تحریک کننده و به مقدار ضرورت باشد، اشکالی ندارد.
اگر ارتباط با قصد لذت جنسی باشد و یا حرف های تحریک کننده گفته شود و یا مفسده ای ایجاد کند حرام است . همچنین ارتباط عادی با نامحرم در صورتی که ضرورت در بین نباشد ، با توجه به این که هر نوع ارتباط دختر و پسر نامحرم ، چه از طریق شبکه اینترنت و چت و چه از راههای دیگر غالبا منشا فساد است، جایز نیست.
تجربه های مکرر نشان داده که رابطه های دختران و پسران دام های شیطان است و پیامد های منفی دارد. همچنین صحبت کردن های غیر ضروری با نامحرم از مناسب ترین جایگاه های نفوذ شیطان است. ممکن است ناخودآگاه انسان را به روابط غیر اخلاقی سوق دهد.(سوال از دفتر آیه الله خامنه ای)
آیا چت کردن با دختر اشکال شرعی دارد ؟
به صورت یک حکم کلی ،چت کردن همانند دیگر صورت های صحبت کردن زن و مرد یا دختر و پسر نامحرم ، اگر مفسده ای نداشته باشد و خوف وقوع در حرام نباشد و از روی شهوت صورت نگیرد، اشکالی ندارد. (توضیح المسائل مراجع ،ج1،مسئله889)
بنابراین نظر، گفتگو از طریق اینترنت یا تلفن اگر مفسده ای نداشته باشد، اشکالی ندارد. ولی اگر حرف های شهوی مطرح شود ، یا از گفتگو و چت کردن شهوت ، تهییج شود،جایز نیست و باید از آن پرهیز شود.
اما برخی مراجع در خصوص چت فتوا به حرمت داده و گفته اند. با توجه به اینکه ارتباط و نامه نگاری دختر و پسر نامحرم، چه ا ز طریق شبکه اینترنت وچت و چه از راه های دیگر غالبا فساد است، جایز نیست، چت کردن با نامحرم بدون ضرورت اشکال دارد و گناه است(آیه الله مکارم ، استفتائات،ج3، ص257،س683)
راهکار ها
در فرهنگ دینی ، اسلام به ما توصیه می کند، روابط دختر و پسر در حد ضرورت باشد و فرد روح و ذهن خود را از این گونه امور آزاد کرده اند؛ هنگامی هم که فرد به سن رشد و بلوغ می رسد . با مشورت بزرگان و خانواده ،مقدمات امر مقدس ازدواج را فراهم ساخته ، و محبت های صادقانه خویش را در کانون گرم خانواده بارور سازد و بقیه ذهن خویش را از شهواتت منصرف و به کارهای عقلایی و شرعی مشغول شود.
علت اینکه چرا اینقدر در مورد این مسائل سفارش شده، این است که یکی از غرایز قوی در انسان شهوات جنسی است که اگر طغیان و سرکشی کند، کنترل آن ناممکن یا مشکل خواهد بود.
بروز و ظهور و غلبه غریزه ی شهوانی هم در انسان به صورت پلگانی و تدریجی هست، و به تعبیر قران کریم شیطان از طریق سیاست گام به گام به هدف خودش می رسد.
وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ :و از گام هاى شيطان پيروى نكنيد، كه بى ترديد او براى شما دشمنى آشكار است ؛ بررسی و ریشه یابی بسیاری از گناهان و جنایات که هر روز در جوام مختلف رخ می دهد نیز نشان دهنده همین موضوع است که از مسائل ناچیز و عادی آغاز شده اند.پس مراقب تیرهای شیطان در فضای مجازی باشیم.
منبع:
مرکز پاسخگویی به سوالات
شوخی با نامحرم در فضای مجازی
پیامبر گرامی در خطبه ای که در اواخر عمر شریف خود برای مسلمانان ایراد کردند، فرمودند: هر مردی که با زن نامحرم شوخی کند خدا به اندازه هر کلمه ای که با او در این دنیا سخن گفته است هزار ماه او را در آتش حبس می کند. (ثواب الاعمال،ص283) به زنان فرمودند: هر زنی که از مرد اطاعت کند تا نسبت به وی مرتکب گناهی شود یا مقدمات گناه را انجام دهد یا با او شوخی کند گناه آن زن نیز برابر مرد خواهد بود(همان)
در روایت نبوی بر این رفتار وعده عذاب داده شده و در روایت امام باقر علیه السلام از آن نهی شده که هر دو بیانگر قبح و ناپسندی این عمل است. همچنین نهی و وعده عذاب در هر دو روایت مقید به حالت خاص یا شوخی ویژه ای نشده است. بنابراین شوخی زن و مرد نامحرم در هر جا و به هر عنوان ،عملی ناپسند و غیر مجاز خواهد بود.
سر مطلب این است که شوخی ها، مطایبات و طنز گویی ها، یا از ابتدا به قصد لذت بردن است ، یا در ادامه و نهایت به آن منجر می شود و علاوه بر اینکه سبب فرو ریختن دیوار شرم و حیا میان زن و مرد نامحرم می گردد، حریم عفت و پاکدامنی را متزلزل می کند، انسان را به پرتگاه گناه نزدیک می نماید وراه را برای فساد و فحشا هموار می کند.
از این رو ، گرچه نمی توان شوخی و مطایبه زن و مرد نامحرم را به طور کلی و در همه موارد حرام دانست، اما با توجه به فسادی که در بیشتر موارد بر این کار مترتب می شود، پرهیز از آن در همه موارد پسندیده و به مصلحت فرد و جامعه است.
تقوا مجازی در کلام رهبر انقلاب
یکی از چیزهایی که در این زمینه وجود داشت، رعایت تقوای عجیب امام درهمه امور بود تقوا در مسایل شخصی یک حرف است. تقوا در مسائل اجتماعی و مسائل سیاسی و عمومی خیلی مشکلتر است . خیلی مهمتر است خیلی اثرگذار تر است مانسبت به دوستانمان ، نسبت به دشمنانمان چه می گوییم ؟ اینجا تقوا اثر می گذارد و ممکن است،با یکی مخالف باشیم، دشمن باشیم ، درباره او چگونه فضاوت می کنید؟
اگر قضاوت شما درباره آن کسی که با او مخالفید و با او دشمنید ، غیر از آن چیزی باشد که در واقع وجود دارد این تعدی از جاده تقوا ست آیه شریفه ی يا« أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَديداً » قَوْلاً سَديداً ؛یعنی استوار و درست
پس در فضای مجازی مواظب باشیم چه می گوییم تا از جاده حق تعدی نکنیم، به کسی ظلم نکنیم تهمت نزنیم، اسرار کسی را فاش نکنیم.
رهبر انقلاب در این خطبه با برشمردن شاخص های رفتاری و عملی امام راحل به نکاتی اشاره کردند که از جمله آنان رعایت تقوای خمینی خودش به گونه ای عمل و قضاوت نمی کرد که در معیار واقعیت جایی نداشته باشد کاری که امروزه به نظر می رسد برخی رسانه های هرچند به ظاهر دلسوز نظام عامل به آن نیستند.
ما باید قدم در رهبر انقلاب بگذاریم و حتی در مورد کسانی که فکر می کنیم فتنه گر هستند خلاف واقعیت نکوییم.(بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب در خطبه ابتدایی نماز جمعه 14 خرداد.)
مواظب مین ها باش!
انسان متقی مانند کسی است که می داند باید از بیابان پیش رویش بگذرد که این بیابان مین کاری شده است. او باید با احتیاط و دقت، تمامی استعداد و تلاش خود را به کار بندد که از راه باریک مین کاری نشده بگذرد تا پا و جانش آسیب نبیند.
گناهان ، غفلت ها، زیبایی های فریبنده ی دنیوی ،حجاب های ظلمانی ، حجاب های نورانی و در یک کلمه ما سوی الله، اگر با نگاه استقلالی نگریسته شود، همین مین های کاشته شده در برابر سالک الی الله اند. پس در فضای مجازی اگر با کسی مخالفت و دشمنی شخصی داریم مراقب باشیم فریب شیطان را نخوریم و بخواهیم آبروی او را بریزیم.
منبع:
کتاب سیر و سلوک حاج شیخ علی رضایی
افشای اسرار
حضرت علی (علیه السلام)
« الْوَرَعُ عَنْ مَحَارِمِ اللَّهِ: پرهیزکاری از در افتادن به حرام جلوگیری می کند»(وسائل الشیعة، ج: 10 ص : 314)
در فضای مجازی به حرام وارد نشویم به تهمت غیبت دروغ شایعه افکنی سخن چینی، ناسزاگویی وارد نشویم
« لا وَرَعَ مَع غَيٍّ.؛ تقوی با گمراهی و خیانت جمع نمی شود» (خطبه 192 نهج البلاغه)
اگر ادعا می کنیم در جاده تقوی قدم برمی داریم مواظب رفتار و گفتارمان در فضای مجازی باشیم چه می خوانیم ؟ چه می نویسیم؟ چه چیزی را نشر می دهیم.
«لایُفسِدُ التّقوی الاّ غَلَبَةُ الشَهوةِ؛ چیزی جز غلبه شهوت تقوی را تباه نمی کند.» (خطبه 192 همام)
مواظب تیر زهرآگین شیطان باش در همه جا بالاخص در فضای مجازی از گفتار با نامحرمان بپرهیزیم.
طبق ماده 745 قانون مجازات اسلامی هر کس به وسیله سیستم های رایانه ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یافیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت صاحبش منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب حتک حیثیت او شود به حبس از 91 روز تا 2سال یا جزای نقدی از 5-40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.